prettopontus.blogg.se

Krönikor om dum- och intelligentheter

Skadlig kultur – Hur kraftigt kan det påverka en person?

Kategori: Allmänt

Kontroverser är en naturlig del av samhället. Det kan inte alltid råda konsensus och konformism. Alla förstår inte allting likadant som sin nästa, och tycker inte likadant som andra. Subjektivitet är nyckelordet och genomsyrar världen. Trots detta, så råder det ofta moralpanik. Moraliserande media påverkar hur folk ska tänka, och ger sitt godkännande enbart till mellanmjölksåsikter och A-filstankar. Vad jag tänker på i synnerhet är kultur. Kultur har alltid varit en självklar del av världen, men inte alltid är kulturen självklar i sig. Ett kulturellt verk kan betyda två vittskilda saker för två personer, och ibland går man över en abstrakt gräns där kulturen blir farlig. När är kultur okej, och när är den skadlig? Är gränsen orubblig, eller är den föränderlig beroende på enskilda individer moraliska kompass?

13 Reasons Why är bok av Jay Asher. Boken blev en tv-serie som producerades av Netflix, och avhandlar sjuttonåriga Hannah Bakers självmord och hennes tretton anledningar till varför just självmord var hennes enda utväg från sin misär. En Twitterstorm utan dess like rasade, och diskussioner om seriens eventuella förskönade av självmord var ett hett ämne. Psykologer från diverse universitet sa att serien är triggande, och kan få ungdomar att efterlikna Hannah Bakers förfarande; att ta sig själv av daga*.

Att debatter blossar upp kring kontroversiell kultur är inget nytt. 1980 släppte artisten Ozzy Osbourne låten Suicide Solution. Sex år senare tar en pojke vid namn John McCollum livet av sig efter att ha lyssnat på just den låten. Målsägande lämnade in en stämning som hävdade att låtskrivarna bar ansvaret för pojkens självmord. Stämningen avslogs.

Skolskjutningen på Columbine High School i Colorado, USA, tog tolv personers liv. Gärningsmännen var Eric Harris och Dylan Klebold. Pojkarna lyssnade mycket på Marilyn Manson, och det sägs att han var anledningen till mördarnas agerande.  

Böcker som Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo, och De kalldade mig Ise av Madeleine Krell cirkulerar kring ätstörningar och kan, trots sitt mål att belysa ämnet som ett problem, trigga ätstörningsbeteende hos unga vuxna. Även filmen To the Bone från 2017, har fått sin släng av sleven när det kommer till det tänkbara romantiserandet av ätstörning.

Konklusionen i detta något spretiga inlägg är att kultur bär ett ansvar för moralen i samhället, men samtidigt måste kulturen få lov att utrycka sig fritt. Kreativ frihet är viktig, så länge den inte strider mot någon lag som hets mot folkgrupp.

Men i fallet 13 Reasons Why är läget dock svårt. Är den triggande eller avtriggande? Svaret är verken svart eller vitt. Alla kan ta illa upp av någonting, men det finns även vissa som kan hjälpas av det som triggar någon annan. Serien tar inte ställning åt något direkt håll, men förskönar den självmord? Nja, men den visar inte heller ett 100 % negativt perspektiv av efterskalvet. Vad som dock är säkert är att Selena Gomez som har producerat serien vet att det är ett svårt ämne, men att det är viktigt att tala om.

Alltså. Det kommer alltid finnas kultur, och det kommer alltid finnas människor som ser kultur på olika sätt. Det kommer vi inte ifrån. Vad som är viktigt är att respektera varandras åsikter, för åsikter är viktiga. Framförallt i situationer där psykisk ohälsa kan vara ett faktum.

Kultur kan vara fantastiskt, men den kan också vara förtvivlande. Den påverkar oss, men hur mycket kan den påverka en egetligen?
 

 *I samband med seriens premiär, 31:e mars, lanserades hemsidan 13reasonswhy.info där man kan finna hjälp om man lider av psykisk ohälsa.

 

 

Prettopontus

Kommentera inlägget här: