prettopontus.blogg.se

Krönikor om dum- och intelligentheter

Att förvägra nazistiska åsikter hämmar inte yttrandefriheten – Det främjar den

Kategori: Allmänt

Idag inleddes NMR’s godkända demonstration i Göteborg. Man har kunnat följa tumultet på diverse hemsidor, som Aftonbladet, DN, och Göteborgsposten. Minst 32 gripna och 21 omhändertagna har rapporterats sedan demonstrationens start. Efter mycket avsky mot nazisterna har många manifesterat mot främlingsfientlighet och rasism, för att istället proklamera mångfald och gemenskap. En del motdemonstranter uppges ha kastat sten på nazisterna och försökt mota bort dem med våld. Organisationen ’Antifascistisk aktion’ är en del av den autonoma vänstern som har motsats sig nazisternas agerande.

Efter beslut från förvaltningsrätten har den polisiärt godkända aktionsvägen för nazisterna blivit förändrad. Innan var det beslutat att NMR skulle gå förbi synagogan i Göteborg, men efter överklaganden från judiska församlingen beslutades en annan färdväg. Idag firar judarna försoningshögtiden Jom Kippur; en högtid som är oerhört viktig för troende judar. Juristen och den judiska församlingens ordförande Allan Stutzinsky säger till radioprogrammet Människor och tro att det var en oerhörd lättnad som genomsyrade församlingen efter förvaltningsrättens beslut att förändra NMR:s demonstrationsrutt. – Det är en väsentlig förbättring jämfört med polisens förra tillstånd, säger Stutzinsky till Sveriges Radio.

’Nordiska motståndsrörelsen’ bildades 1997 och är av Säpo klassad som den farligaste nazistgruppen i Sverige. Historikern vid Uppsala universitet, Lars M. Andersson, säger att antisemitismen är central i NMR. Deras traditionella antisemistim, som bottnar i en sionistisk konspiration, gör att NMR skyller allt som de tycker är fel på judarna. I deras partiprogram står det på punkt två att de vill återta maken från den sionistiska elit som ekonomiskt och militärt har ockuperat större delen utav världen. Alltså; allt som NMR är motståndare till, och vänder sig emot, som invandring, feminism och homosexualitet, är orkestrerad av den judiska gemensamheten enligt deras världssyn. Det statsideal som de förespråkar är en rashomogenitet som beskrivs som raslojal.  Nazismen likar till stor del den som tillämpades på 30- och 40talet, menar Andersson.

Det går inte att komma ifrån att NMR är en hatisk organisation som med vanföreställningar skanderar ut lögner och villfarelser åt en publik som dyrkar ett ideal som många trodde var förpassat till den historiska skräphögen. Med bluff och båg motsätter de sig demokratin och förespråkar en förkastlig syn på världen som är så brun, att all världens skit inte hade kunnat mäta sig med deras nyans. Därför tycker jag det är beklämmande, ovärdigt, och rent utsagt sorligt att människor på sociala medier åberopar yttrandefriheten som anledning för att dessa hatiska individer ska få lov att sprida skräck på våra gator och bidra till osäkerhet för alla som inte har samma uppfattning som dem.

Yttrandefriheten är en grundlag som togs i bruk 1992 och finns för att alla ska ha rätt att utrycka sina åsikter, tankar och idéer utan reprimander. Det är ett nav i en demokrati som Sverige där tryckfrihetslagen har varit nedtecknat i lagböckerna sedan 1766. Att påstå att man inte får säga vad man vill är förknippat med diktaturer och illiberala stater.

Men i Sverige finns också hatbrott. Hets mot folkgrupp är förbjudet och straffbart. Det är ett angrepp mot dem mänskliga rättigheterna och strider mot principen av alla människors lika värde om man ignorerar den lagen. Därför är frågan: Är nazismen en legitim rörelse som respekterar rätten till alla människors lika värde? Enligt mig är svaret på den frågan solklart NEJ!

På NMR:s demonstrationer finns kanske inga symboler som är de facto olagliga. Det kanske inte ens yttras glåpord som kan uppfattas som kränkande. Men vi alla vet vad de vill, och vad deras mål är. Deras nuvarande symboler speglar deras åsikter, som med lätthet går att finna i deras partiprogram; deras heliga skrift bestående av osanningar och skrämmande tankar om en värld ingen förnuftig människa förespråkar. NMR:s demonstration är inlindad hets som inte rimmar med förbehållen som yttrandefriheten kräver.

Därför utnyttjas yttrandefriheten på ett sätt jag tycker är försmädligt. Jag tror inte att yttrandefriheten gynnas av nazisternas åsikter eller att världen gynnas av nazisters vanföreställningar. För det räcker att fråga de oskyldiga judarna i Göteborg som just nu firar Jom Kippur, hur säkra de känner sig. Inte en möjlighet att jag försvarar en organisation som hämmar en hel folkgrupps säkerhet. Att inte kunna gå till synagogan på grund av rädsla för nazister är så sorligt, att jag nästan tappar hoppet för mänskligheten. Man måste kunna yttra sin religionstillhörighet utan rädsla, och nazismen gör att judar inte kan göra det i samma uträkning. Därför hämmar nazismen yttrandefriheten.   

Så innan du försvara en demonstration som hålls av människor som vill utplåna en hel religion och alla deras anhängare, tänk efter en eller kanske till och med två gånger. Försök se dig själv i en sits där du blir hatad för något du blivit född till; något du inte kan ändra. Om du gör det, kanske du också motsätter dig nazisternas framfart i samhället oavsett din syn på yttrandefrihet. 

Bildresultat för nmr göteborgAtt se denna bild gör mig ledsen och arg. Inget kan försvara detta. Inget.

Foto: Sven Lindwall

 

 

Prettopontus